Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage





Home >>Geschiedenis >>Geschiedenis in Jaartallen

Geschiedenis in Jaartallen

Samengesteld door: Roderick C. Wahr

1630
Klik om te vergroten
Huwelijk in Oud Tondano
Het kind van Lingkan Wene en Juan de Avedo, die Mainalo Wula'an heette, was getrouwd met een meisje uit Tanawangko. Uit dit huwelijk resulteerde een jongen die toen Mainalo Sarani werd genoemd. Toen hij volwassen werd, werd aan Mainalo Sarani de titel Muntu-Untu gegeven en zijn vrouw kreeg de naam Lingkan Wene.
Muntu-Untu en Lingkan Wene werden door een Spaanse missionaris bij name van Ordo Fransiscan Christelijk gedoopt. Toen werd hen de status gegeven van Koning van Manado.
Simon Kos, een Nederlandse ambtenaar van de VOC in Ternate, kwam in de Minahasa toen het onder Spaans regime was. Kos berichtte de resultaten van zijn reis aan Batavia, dat in die tijd, onder controle van de ‘Verenigde Oost-Indiesche Compagnie”, het centrum van de overheid was.
Klik om te vergroten
Batavia in 1730
Kos rapporteerde dat Noord Sulawesi voldoende potentie had, zowel voor plantages als vanwege haar strategische positie als de verkeersroute in de Molukse wateren naar Oost Azië.
De aanwezigheid van de Nederlanders en Engelsen als heersende krachten in de Molukse wateren gaven de Walak hoofden in de Minahasa wat ademruimte om de Spanjaarden uit de Minahasa te laten verjagen door de Nederlanders die Ternate reeds onder kontrole hadden na het succesvol verdrijven van de Portugeze strijdmacht in de Molukse wateren.
Er volgde een bijeenkomst toen drie verschillende Walak hoofden: Supit, Paat‚ en Lontoh‚ een diplomatieke missie ondernamen en erin slaagden de VOC vertegenwoordiging in Ternate te ontmoeten.

1634
Klik om te vergroten
De Molukken
Oorlog in de Molukken, waar de VOC probeerde om de kruidnagel monopolie op geweldadige wijze probeerden te bekrachtigen. Met hulp van lokale partners werd de toelevering aan andere afnemers ('smokkel' volgens de VOC) verhinderd en werden kruidnagel pantages vernietigd. De harde maatregelen van de VOC wekten veel weerstand op bij de inwoners van Hitu en dat leidde op haar beurt tot bloedige gevechten. De Hitus kregen ondersteuning van de koning van Ternate en de sultan van Gowa.
Makassar in Gowa was een belangrijk handelscentrum in Zuid Celebes waar spijzen buiten de VOC om werden verhandeld.

1637
Van Diemen ondernam harde actie tegen de troepen van Ternate in Hoamoal (op Ceram).

1645
Walak hoofden van de Minhasa, Umbo (Tonsea), Lonta’an (Kakaskasen), Lumi (Tomohon), Taulu (Wenang), Kalangi (Ares), Posuma (Tombariri), Sawij (Jurubahasa), gebruikten boten om de koning van Siauw naar Ternate te voeren. Zij wilden over een samenwerking met de Nederlandse VOC onderhandelen. Deze Minahasas zijn zeker niet van de Walian niveau, zij waren Walak hoofden en Walak hoofden in de Minahasa zijn van het niveau Tona'as.

1648
De Spanjaarden verloren in Europa hun overheersing in de Sulawesi zee aan de Nederlanders vanwege de Overeenkomst van Munster.

1651
Oorlog met Portugal hervat. Op West-Ceram (Hoamoal) vermoordden opstandelingen uit Ternate 150 VOC-dienaren met hun vrouwen en kinderen Spanyol mengirim Bartholomeus de Soisa dari Filipina untuk mempertahankan posisi Sulawesi-Utara terutama tempat penghuni masyarakat Minahasa.
De Spanjaarden verbleven, met hulp van soldaten uit Makassar, in het gebied van Uwuran (Amurang) en een aantal plaatsen aan de kust. De Makassaren maakten aanspraak op Noord Sulawesi als onderdeel van de regio van het sultanaat van Makassar.

1655
Arnold de Vlamingh van Outshoorn (1608-1661) maakte met geweld een einde aan de oorlog in de Molukken. Hoamoal op West-Ceram werd verwoest en de bevolking gedeporteerd naar Ambon. Ook Ternate werd bestraft.
De Nederlanders in de Minahasa kregen de overhand over de Spanjaarden.
Onder leiding van Simon Kos landden de Nederlandse strijdkrachten op de oevers van de rivier en begonnen direkt aan het eind van het jaar met het vestigen van een burcht.

1658
Het Fort ‘De Nederlandsche Vastigheit’,. gebouwd met houten balken, werd een heftig punt van conflict tussen de Spanjaarden en de Nederlanders. Kos slaagde erin om de overheid in Batavia ervan te overtuigen dat het bouwen van een fort zeer belangrijk was om de positie van de Nederlanders in de Sulawesi zee te behouden. Door de Sulawesi zee te beheren zou de Nederlandse positie in de Molukken worden veiliggesteld tegenover de Spanjaarden.

1660
Om overproduktie tegen te gaan werd de kruidnagelteelt op Ambon voortaan aan banden gelegd. Aanplant en oogst stonden onder strenge controle, het teveel aan bomen werd gerooid.

Februari 1661
Begin 1661, met volledige ondersteuning uit Batavia, voer Kos van Ternate naar Manado begeleid door twee Nederlandse oorlogsschepen, de Molucco en de Diamant. Deze krijgsmacht versloeg de Spanjaarden en de Makassaren tot aan Manado en Amurang.

1662
De Spanjaarden trokken zich terug uit Ternate en Tidore..


1630 - 1672



© 2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: