Home
Info
Geschiedenis...
Geografie...
Sociale Struktuur...
Heersende Klasse...
Toerisme...
Zaken Info...
Forum
Chat
Woordenlijst
Literatuur
Links
Lees Gastenboek
Teken Gastenboek

Help ons met een donatie bijdrage

Home >>Sociale Struktuur >>Traditionele Huwelijken in De Minahasa

Traditioneel Huwelijk in De Minahasa

Door : Jessy Wenas / Vertaling uit Indonesisch: Roderick C. Wahr


Manado Bruid
De Huwelijks procedures die tot op heden in de Minahasa uitgevoerd werden zijn door de jaren heen, tesamen met de ontwikkeling, aangepast. De procedures, bijvoorbeeld, van het baden van de kandidaat bruid zowel als de "Posanan" (niet toegestaan worden het huis te verlaten) procedure wordt niet langer meer een maand voor het huwelijk uitgevoerd, maar een dag voor het huwelijk op de "Malam Gagaren", de nacht voor het huwelijk.
De ceremonie van het baden onder de fontein wordt niet meer gedaan omdat er geen fonteinen meer zijn in de grote steden. Wat tegenwoordig wel wordt gedaan is het traditionele "Lumelek" (op de steen staan) bad en de "Bacoho" omdat het thuis in de badkamer van de kandidaat bruid zelf gebeurt. In de tegenwoordige huwelijks ceremonieëen worden alle huwelijks procedures / ceremonieëen in een dag geperst en uitgevoerd.

's Ochtends wordt de bruid gebaad, haar gezicht wordt opgemaakt en beiden trekken hun huwelijkskleren aan, zij draagt een kroon en hij draagt zijn huwelijkshoed voor de ceremonie van "maso minta" (kloppen op deur en vragen om te mogen binnenkomen). Overdag gaan de bruid en bruidegom naar het raadhuis, of de Afdeling van Geloofskwesties, en laten de huwelijksinschrijving en inzegening (in de Kerk) plaatsvinden, dat wordt gevolgd door de huwelijks receptie.
Op deze receptie vindt gewoonlijk het traditionele huwelijk plaats, gevolgd door de ceremonie van het werpen van het bruidsboeket en de ceremonie van vrij dansen begeleid door traditionele muziek, zoals de Maengket dans, de Katrili en de Polonaise, begeleid door Bamboe en Kolintang muziek.

Bacoho (Traditioneel Bad)

Na een gewoon bad waar het gehele lichaam met zeep wordt schoongemaakt, worden haar haren gewassen met shampoo en haar tonic dat normaal in winkels verkrijgbaar is.
Het haar wassen op de "Bacoho" wijze kan op een van twee manieren worden uitgevoerd, de traditionele wijze of enkel symbolisch.

Traditioneel: De kruiden die worden gebruikt bestaan uit geraspte huid van citroen (citrus limonellus), welke wordt gebruikt vanwege de geur, popontolen citroen water (citrus lemetta) gebruikt om het vet van het gezicht te schoon te maken, fijn geraspte pondang (pandan) bladeren vanwege de geur, manduru bloemen (wilde jasmijn), rosi bloemen (rozen), jasmijn dat met de hand wordt fijngemaakt, gebruikt omwille van de geur, kemiri olie om de haren los te maken, gemengd met extract van fijn geraspte kokosnoot. De combinatie van deze spijzen moet bestaan uit negen soorten gewassen om het haar te wassen. Het wordt daarna met schoon water gespoeld waarna het haar wordt gedroogd.

Symbolisch: Alle genoemde kruiden worden in een zak van stof gedaan en dan in heet water gedompeld, dan wordt de zak uitgewrongen en het water op de handen gesprenkeld en symbolisch in het haar van de kandidaat bruid gewreven.

Lumele' (Traditioneel Bad):. De bruid wordt met een waterschep begoten met water dat tevoren is gevuld met witte bloemen. De waterschep wordt negen malen gebruikt om het water vanaf de nek naar beneden te gieten. Indien het symbolisch wordt gebruikt dan wast de bruid haar gezicht zelf met het water. Daarna wordt zij afgedroogd met een schone handoek dat nog niet eerder is gebruikt.

Huwelijksceremonie


Manado Bruid &
Bruidegom
De traditionele Minahasa huwelijksceremonie wordt gehouden in het huis van de bruidegom of bruid. In Langowan-Tontemboan wordt de plechtigheid gehouden in het huis van de bruidegom, terwijl in Tomohon-Tombulu het wordt gedaan in het huis van de bruid.
Dit beinvloedt de route van de processie van de bruid en bruidegom. Bijvoorbeeld vanaf het huis van de bruidegom naar het huis van de bruid, daarna naar de kerk en dan naar de lokatie van de huwelijks receptie. Aangezien voor de receptie / huwelijksfeest de verantwoording ligt bij beide families van bruid en bruidegom, regelt de verantwoordelijke partij gewoonlijk de uitvoering van het huwelijksfeest. Er worden ook huwelijken gehouden op de Mapalus manier, waarbij de bruid en bruidegom op mapalus wijze worden geholpen door de bewoners van het dorp, zoals in het dorp Tombuluan. Er zijn Minahasa mensen die een zeker Christelijk geloof aanhangen die liever het bruiloftsfeest in de avond verwisselen met de kerkdienst en het avondmaaltijd..

Minahasers in steden zoals Manado hebben dezelfde gebruiken als Minahasers buiten de Minahasa, die dan Kawanua heten. De levensstijl van de gemeenschap in grote steden volgen dezelfde Minahasa traditionele huwelijksceremonies, waarbij de gehele traditionele huwelijksceremonie in een dag wordt uitgevoerd (het kloppen op de deur, introduktie, overhandigen van de bruidsschat, de traditionele huwelijksceremonie op het huwelijksaltaar van het paar).

Een voorbeeld van de procedures van een huwelijksceremonie die op een dag wordt gehouden:
09:00 in de morgen: kloppen op de deur van de bruid. De bruidegom gaat naar het huis van de bruid en brengt cadeaus (bruidsschat), verschillende soorten etenswaren, fruit en enige kleden als symbool. De vertegenwoordiger (getuige) van de groep van de bruidegom leidt de groep van de bruidegom en klopt drie keer op de deur van het huis van de bruid.


Traditioneel Minahasa Huis
Eerst: Er wordt drie maal geklopt en de deur zal van binnen worden geopend door de vertegenwoordiger van de bruid. Dan is er een dialoog in de taal van de Minahasa regio. Daarna klopt de bruidegom op de deur van de kamer van de bruid. Nadat de bruid naar buiten is gekomen eten zij een lichte snack en maken zich gereed om naar de kerk te gaan.
Om 11:00 - 14:00 : Het huwelijk wordt in de Kerk uitgevoerd en zij worden terzelfder tijd door de gemeente ingeschreven (als de beambte ook is meegekomen naar de Kerk). Daarom moeten de getuigen van beide partijen meegaan naar de kerk en hun identificatiebewijs meenemen (KTP - Kartu Tanda Pengenal, identificatie kaart).
Om 19:00 : De receptie wordt zelden gehouden in het huis van de bruid of bruidegom, het wordt gewoonlijk in een gebouw of hotel gehouden.
Als de families van het paar een traditioneel huwelijksceremonie procedure wensen dan zijn er speciale bureaus voor Minahasa tradities die dit kunnen houden. En de traditionele ceremonie procedure wordt dan gehouden volgens de traditie van verschillende Minahasa sub-etnische groepen, afhankelijk van de wensen of de afkomst van de familie van de bruid en bruidegom. Bijvoorbeeld, de Tonsea, Tombulu, Tontemboan versie of andere sub-etnische groep uit de Minahasa.

De traditionele ceremonie procedure duurt niet langer dan 15 minuten en wordt vervolgd door een welkomswoord, het werpen van het bruidsboeket, het snijden van de bruidstaart, gelukswensen, de avondmaaltijd en als laatste onderdeel (afsluiting) is er vrij dansen dat begint met een polonaise.

Huwelijksceremonie Procedure in Gebouw of Hotel


Huwelijk in Tondano
Er is een onderzoek verricht in de Minahasa, in het jaar 1986, door de Yayasan Kebudayaan Minahasa Jakarta (De Vereniging voor Minahasa Kultuur in Jakarta) welke door Mevr. M. Tengker-Rombot werd geleid. De onderzoeksgebieden waren Tonsea, Tombulu, Tondano en Tontemboan door Alfred Sundah, Jessy Wenas, Bert Supit, en Dolf Runturambi. Natuurlijk kennen de vier sub-etnische gebieden allen de Pinang (pruimnoot) ceremonie, de Tawa'ang ceremonie en drinken uit bamboe mokken (kower). Terwijl de ceremonie van het splijten van vuur hout alleen bekend is bij de sub-etnische Tombulu en Tontemboan. Tondano kent de ceremonie van het splijten van een halve paal van Lawang hout en Tonsea-Maumbi kent de ceremonie van het splijten van Kokosnoot.

Nadat de bruid en bruidegom op het huwelijksaltaar zitten begint de traditionele ceremonie met een gebed door de Walian die Sumempung (Tombulu) wordt genoemd of Sumambo (Tontemboan). Dan wordt de "Pinang Tatenge'en" ceremonie uitgevoerd. Daarna wordt de Tawa'ang ceremonie gedaan waarbij de bruid en bruidegom een tak van de Tawa'ang boom vasthouden en elkaar huwelijkstrouw beloven. De volgende ceremonie is het splijten van vuur hout, symbool voor eten en kleren. De Tontemboan splijten drie stukken vuur hout, de Tombulu splitsen er twee. Daarna eten de bruid en bruidegom een beetje rijst en vis, dan drinken zij uit een mok dat is gemaakt van jonge bamboe scheuten die nog groen zijn. Daarna wordt de traditionele ceremoniële tafel, die was bereid voor de bruid en bruidegom, van het huwelijksaltaar getild. De gehele traditionele groep vraagt dan toestemming om van de ceremonie te mogen worden geexcuseerd. Het zingen in de lokale taal door een traditionele groep heet Tambahan (toevoeging - Tonsea) of Zumant (Tombulu).

De gebruikte taal in de traditionele huwelijksceremonie is van het sub-etnische soort Tombulu, Tontemboan, wat van hoog niveau is, geladen met analogieëen en adviezen. De traditionele huwelijksprocessie van Tombulu gebruikt Kabasaran dansers als assistenten van de Walian (leider van de huwelijksceremonie). Dit komt omdat de Kabasaran dansers in andere sub-etnische gebieden van de Minahasa nog niet zo ontwikkeld zijn als in het gebied van Tombulu. De leider van de traditionele huwelijksceremonie is vrij om de taal van de traditionele ceremonie te improviseren. Maar de ceremonieëele objekt symbolen zoals; Sirih-pinang (pruimnoten), Tawa'ang boom en mokken van bamboe scheuten blijven dezelfde betekenis houden.

 


© 2004 by Roderick. All rights reserved.write comments to: